OBJECTIUS
- Conèixer l'origen dels diners.
- Comprendre la funció dels diners i familiaritzar-se amb conceptes relacionats al seu ús.
- Identificar els aspectes positius i negatius en l'ús dels diners tal com es planteja en la quotidianitat.
- Valoració crítica de la conversió de l’ús dels diners dels darrers anys.
CONTINGUTS
- Contextualització de l'origen dels diners.
- Abordatge dels elements que han caracteritzat la determinació de materials o objectes com a diners.
- Anàlisi del procés del valor de canvi a determinant econòmic.
Hi ha moltes excuses per a la persona que va cometre l?error de confondre els diners i la riquesa. Com molts altres, van confondre el signe amb allò que significava.
Millicent Fawcett
Desenvolupament de l'activitat
1ª Sessió:
- 1. Es distribuirà un qüestionari amb preguntes obertes, senzilles i ràpides per a respondre (10 minuts).
- 2. En grups de quatre es demanarà que llegeixin i analitzin les preguntes, discuteixin les respostes i individualment contestin els qüestionaris (20 minuts).
- 3. Es dinamitzarà la posada en comú de tot el grup, demanant les respostes als membres de cada grup de quatre i comparant-les amb el solucionari. El docent responsable pot anar presentant les respostes al grup en general. El qüestionari tindrà un espai d’autocorrecció i una valoració del treball fet en el grup de quatre persones que haurien de completar l’alumnat una vegada acabada la correcció (15 minuts).
Per concloure la primera fase, es pot presentar el vídeo Els diners com a deute (en material complementari) i dinamitzar els primers dubtes o preguntes en relació al contingut del mateix.
2ª Sessió:
- 1. S’introdueix l’activitat d’acord amb el guió del professorat per comunicar l’objectiu d’aquesta i explorar els coneixements previ sobre el tema (10 minuts).
- 2. Es distribueix la fitxa de lectura que acompanya l’activitat i es demana als estudiants que la llegeixin en equips de quatre (15 minuts).
- 3. Dinamització en tot el grup de conceptes i definicions (guió per al professorat) (10 minuts).
- 4. Elaboració d’un mapa conceptual, el concepte principal del qual sigui Els Diners. Cada grup podrà decidir l’enfocament o temàtica relacionada al concepte principal, l’ús dels diners, avantatges o desavantatges, riscos, etc (treball de continuïtat) (15 minuts).
Material
Avaluació
En aquesta activitat no es valoraran les respostes com a correctes o incorrectes, sinó el procés de participació, debat i exposició.
Per al professorat és important també per saber el nivell de coneixement que l’alumnat té sobre el tema per a poder ponderar adequadament les reaccions dels alumnes.
Si es realitza el mapa conceptual, es pot valorar la claredat en l’explicació dels conceptes, els enllaços i explicacions realitzades i el disseny estètic del mapa. Com a producte de l’activitat, es poden emprar els objectius com a orientació per a l’avaluació.