TEMPS
Es tracta d’un treball en grup que s’haurà de desenvolupar durant varies sessions.
Tanmateix, és recomanable que s’hi dediquin tres o quatre sessions amb temps de desenvolupament fora de l’aula
TIPUS ACTIVITAT
Activitat d’aplicació, aprofundiment i síntesi
OBJECTIUS
- Realitzar una campanya de sensibilització a l’entorn proper de l’alumnat a partir dels conceptes adquirits en aquesta guia, incorporant diferents accions dins d’una activitat de síntesi i aplicació mitjançant un projecte de grup com a estratègia d’aprenentatge
CONTINGUTS
- Sensibilitat crítica en relació a les conseqüències del funcionament lucratiu i especulatiu de les finances actuals
- Assumpció de la responsabilitat com a persones usuàries per a transformar les relacions amb les entitats financeres
- Implicacions ètiques i socials de l’activitat de les entitats financeres i valoració i consciència crítica del consum
- Disposició per a treballar de manera col·laborativa, intercanviar opinions, argumentar i consensuar mecanismes comunicatius i de sensibilització
Desenvolupament de l'activitat
Fer una campanya utilitzant el treball per projecte com a metodologia del grup:
1. Revisar i repassar els continguts més interessants del que s’ha treballat prèviament per al grup, dissenyar instruments per valorar la percepció que es té sobre el tema de la banca ètica en l’entorn més proper, aplicar instruments de recollida d’informació i valorar els resultats per a promoure una transformació
2. Dissenyar una acció rellevant depenent els resultats del diagnòstic previ. Enfocar l’esforç a l’aspecte més important o que requereixi més atenció.
3. Valorar els resultats de l’acció i presentar davant l’institut elements de transformació de les persones o col·lectius cap a els qui va ser dirigida l’acció. Si és possible realitzar document digital i compartir en instàncies més enllà de l’Institut (web i entitats de sensibilització sobre el tema).
Material
Avaluació
La proposta d’activitat compta amb un qüestionari individual i una graella d’avaluació. Aquí proposem un seguit d’elements a partir dels quals es pot avaluar l’aprenentatge dels nois i noies a través del desenvolupament del treball grupal.
Són elements que donen lloc a les propostes de qüestionari individual i graella d’avaluació, però que poden utilitzar-se per generar nous instruments. Cada docent pot triar com procedir.
- Identificació de necessitats d’informació sobre el concepte de banca ètica dins de l’entorn de la comunitat educativa i el posicionament personal d’adults.
- Utilització rigorosa d’informació per sintetitzar els coneixements i habilitats desenvolupats al llarg de la guia didàctica, identificant l’estat actual del seu entorn.
- Identificació del rol dels mitjans de comunicació en relació al nivell de coneixement sobre banca ètica en l’entorn proper. Comparació en relació a la publicitat de la banca comercial.
- Reconeixement de mecanismes alternatius de relació econòmica, intercanvi de béns i bases de l’estalvi i inversió, de control democràtic dels mecanismes del sistema financer, valorització de les opcions solidàries i cooperatives per reduir conseqüències negatives del model competitiu.
- Valoració de la dimensió ètica dels intercanvis econòmics i monetaris.
Material complementari
- Top 10 de las campañas y acciones de sensibilización y movilización social en 2018
- FETS, Finançament Ètic i Solidari
- Banca Ètica
- Diner Ètic
- Banca Ética – Información y difusión
- Red de Economía Alternativa y Solidaria
- Attac España (Mercados Financieros)
- ADICAE Educación Financiera Crítica
- RedEFES: Red por la Educación en las Finanzas Éticas y Solidarias