OBJECTIUS
- Analitzar la importància del treball reproductiu i de cures en les valoracions econòmiques.
- Identificar els mecanismes pels quals el raonament econòmic neoliberal infravalora les esferes considerades externes al mercat.
CONTINGUTS
- Abordatge dels mecanismes predominants en l'economia per atorgar valor a determinades activitats.
- Incorporació de la perspectiva de gènere en l'esfera de l'economia.
- Introducció d'altres dimensions més enllà del mercat en les relacions econòmiques pròpies com ara el poder, el gènere, l'origen, el medi ambient...
El treball domèstic és un treball de producció. La diferència és que el que produeix no són mercaderies, sinó éssers humans.
Silvia Federici
Desenvolupament de l'activitat
L’activitat es caracteritza per desenvolupar tècniques d’observació i anàlisi. El plantejament inicial proposa a l’alumnat observar totes les activitats quotidianes a casa, escola i altres llocs en els quals desenvolupa el seu dia a dia.
Amb l’objectiu de mantenir un registre, l’alumnat haurà de recollir en la graella (disponible en l’apartat de recursos de la guia) les activitats, el temps dedicat, la persona o persones que realitzen les activitats i la valoració econòmica habitual. Durant una sessió prèvia a l’activitat s’explicarà que la preparació es duu a terme a casa emplenant la graella. Es tracta de pensar en un dia qualsevol i enumerar les diferents activitats que l’acompanyen, des de primera hora del matí fins al final del dia (15 minuts).
A la següent sessió s’haurà d’arribar amb la graella omplerta. Per grups de quatre o cinc es comparteix el resultat i s’intenta extreure en grups algunes observacions relacionades al tipus d’activitats que es realitzen, la importància o prioritat de cadascuna d’elles i les sensacions que ens provoca mirar aquest llistat (15 minuts).
Quan es tinguin les observacions o conclusions es posen en comú, el professorat pot llançar a debat algunes preguntes amb la finalitat que l’alumnat reflexioni sobre com es valoren habitualment les activitats o relacions entre les persones dintre i fora dels mecanismes de mercat (15 minuts):
- Quines activitats habituals ens hem deixat sense enumerar?, Per què creeu que ha passat?
- Quin tipus d’activitats són les més valorades? Quins les menys valorades?
- Qui realitza les activitats menys valorades? qui les més valorades?
- Penseu que una activitat que no és valorada econòmicament no és important?
- Quin valor o preu li assignaries a accions com: cuidar un malalt a casa, escoltar a una persona que té inquietuds, neteja de la casa?
- A casa vostra ajudeu en alguna tasca de cura o domèstica com tenir cura de germans petits, cuinar o rentar la roba?
- Sabríeu dur a terme aquestes activitats o d’altres de similars si els vostres pares us ho demanessin?
- En el suposat cas que us encarreguéssiu de les tasques domèstiques i de cura, quan creieu que us haurien de pagar per fer-vos-en càrrec?
En la mesura del possible, l’activitat es pot tancar presentant algun dels vídeos que s’ofereixen a l’apartat de Material complementari d’aquesta activitat. També el professorat pot recuperar algunes reflexions de les lectures recomanades o demanar a l’alumnat que investigui sobre els principis i propostes alternatives de l’economia feminista.
És important plantejar que moltes de les creences, mecanismes i estructures que ofereix la concepció econòmica majoritària no només defineix la nostra percepció de les activitats quotidianes, sinó que també afecta a escala global la distribució de recursos i genera desigualtats entre persones i comunitats.
Material
- Graella d’activitats quotidianes.
- Opcional: accés a internet i projector de vídeos.
Avaluació
A tall de tancament, es recomana tenir un espai de valoració del grau d’obertura i col·laboració de l’alumnat per construir a partir de l’experiència personal una reflexió col·lectiva.
Una altra dimensió de valoració pot ser la de reflexió i construcció d’arguments en relació a criteris diversos per posar en valor el treball reproductiu i de cures dins de l’economia.
També es pot considerar un eix d’observació durant els debats i la posada en comú, l’apropiació d’elements valoratius nous per part de l’alumnat i la identificació de propostes de transformació en diferents àmbits (personal, col·lectiu, global).
Material complementari
Vídeos
¿Qué es la economía feminista? (2023)
Material complementari
- La economía de los cuidados: el 90% de las excedencias para cuidar a hijos o familiares en 2017 las pidieron las mujeres
- Una economía de mucho cuidado
- «Desvalorizar el trabajo reproductivo de las mujeres ha destruido nuestra relación con la tierra» de Silvia Federici
- Què és l'economia feminista? Vàries expertes proposen idees per a un altre món possible